JOY SHANNON – THE CAVE

In haar reeds dertien jaar durende muzikale carrière is de Iers-Amerikaanse componiste en zangeres Joy Shannon actief als frontvrouw van de Keltische folkmuziek spelende formatie ‘The Beauty Marks’. Sinds 2008 bracht ze met die groep zeven volwaardige albums op de platenmarkt waarvan “As In The Wilderness” de eerste was en “Aes Sídhe” in 2017 de voorlopig laatste. Want dezer dagen komt de op harp en cello musicerende Joy Shannon op de proppen met een eerste soloalbum dat “The Cave” als titel kreeg en bestaat uit 12 liedjes in het van haar gekende muziekgenre.

Dat ze steengoede Keltische folksongs kan schrijven bewijst Joy Shannon op dit album door de knappe etherische melodieën die ze onder haar liedjes heeft gestopt en ook door de vaak zeer lyrische songteksten bij deze nummers. Het album “The Cave” werd samen met producer Christopher Juul opgenomen in de ‘Lava Studios’ in de Deense hoofdstad Kopenhagen. Zij koos voor deze producer omwille van zijn eerdere werk met de Scandinavische folkformatie ‘Heilung’ dat ze heel goed had bevonden.

Dit album begint met een bijna elf minuten durend mysterieus nummer dat “Síonnan” als titel kreeg en op de tweede audiovideo kan worden beluisterd. Later op deze plaat krijgen we met de tracks “Conjuring”, “Rhiannon” en afsluiter “The Well” nog wel drie nummers die pas na ongeveer 7 minuten beëindigd worden, iets wat naar onze bescheiden mening toch net iets te lang duurt om onze volledige aandacht te blijven opeisen. Op de eerste audiovideo bieden we u de albumtiteltrack “The Cave” aan ter beluistering.

Deze plaat is een conceptalbum waarbij Joy Shannon voor de nummers geïnspireerd werd door een spirituele ervaring die ze beleefde in een ondergrondse grot op het Griekse eiland Kreta. Doorheen een opening in het hoge plafond van de grot hoorde ze het gekir van duiven dat echoëde op de rode rostwanden en gekoppeld aan de heersende geur van ijzer de indruk wekte dat die grot tot leven was gekomen. Deze mythische ervaring deed haar terugdenken aan haar voorouders van enkele eeuwen geleden die ergens in deze grot leken rond te waden. Mysterieus klinkende nummers als “Haunted Shrine” en “Cloister” beschrijven haar gevoelens bij dit speciale gebeuren.

De meditatieve klanken die aan het werk van een groep als ‘Clannad’ herinneren en die Joy Shannon voor de songs op het sfeervolle album “The Cave” componeerde zullen in deze tijden van afzondering en eenzaamheid veroorzaakt door de corona-lockdowns wellicht bijzonder spiritueel overkomen bij de luisteraars en zullen u in een lichtjes wazige roes proberen te brengen. Haar hoop is dan ook dat ze met deze plaat wat vertroosting en opbeuring kan brengen bij iedereen die zich de moeite getroost om naar haar liedjes te luisteren. Het is aan u om te oordelen of Joy Shannon met de twaalf songs op “The Cave” in dat ambitieuze opzet is geslaagd. Wat ons betreft is dat met enkele heel knap opgebouwde Keltische folknummers als “Open Like Legs”, “Die As The Sun”, “Rhiannon” en “The Well” alvast goed gelukt.

(valsam)

 

 

Artiest info
Website  
 

video